Vaporizare cu plasma a adenomului prostatic

Intervenția chirurgicală este cea mai eficientă formă de tratament pentru ”prostata marita” și cea mai sigură metodă de a elimina simptomele neplăcute cauzate de apariția adenomului de prostată.

Rezecția endoscopică transuretrală a prostatei reprezintă ”standardul de aur” actual. ”Vaporizare cu plasma” – rezecția bipolară în mediu salin este cea mai modernă variantă tehnică a acestei proceduri minim invazive – care se realizează endoscopic (fără incizii).

Chirurgul introduce prin uretră un aparat miniaturizat numit rezectoscop bipolar dotat cu o ansă specială (electrod de vaporezecţie), în formă de ”ciupercă”, capabilă să genereze plasmă pe suprafaţa ei.
Sub control vizual direct se realizează vaporizarea sistematică a ţesutului adenomatos prin contactul direct al electrodului producător de plasmă cu suprafaţa prostatei, în condiţiile unui flux salin continuu. Se efectuează concomitent hemostază completă a tuturor surselor de sângerare, cu obţinerea unei suprafeţe netede a lojei prostatice.

Scopul este îndepărtarea în totalitate a țesutului adenomatos prostatic, lăsând pe loc doar capsula prostatei. În cadrul intervenţiei sunt și rezecate bipolar fragmente de ţesut prostatic și trimise la examen histopatologic pentru a exclude existența unor transformări maligne. Pe tot parcursul intervenţiei, vizibilitatea este excelentă, nefiind afectată de sângerare („bloodless procedure”) şi oferind posibilitatea determinării precise a ţesutului adenomatos, a capsulei prostatice şi a limitelor anatomice ale rezectiei.

Vaporizare cu plasma a adenomului prostatic

Intervenția se desfășoară sub anestezie (rahianestezie sau anestezie generală) iar la sfârșitul acesteia pacientului i se montează o sondă urinară. Durata internării este de 2-3 zile, în general cu suprimarea sondei în acest interval. Rezultatele sunt excelente și de lungă durată.

Practic, nu există limitări din punct de vedere al dimensiunilor prostatei, experienţa noastră incluzând intervenţii efectuate cu succes pentru adenoame de prostată de peste 100 cm3.

Afla mai multe informatii despre avantajele Chirurgiei Robotice

Formular de Programare