Ce este ureteroscopia?

Ureteroscopia cu laser pentru calculi renali - Uteroscopie

Este o procedură chirurgicală endoscopică, minim invazivă – ce nu necesită efectuarea vreunei incizii (”tăieturi”) la nivelul tegumentului – folosită pentru rezolvarea calculilor renali sau celor migrați pe ureter. În mod uzual se face prin internare de 24 de ore, cu pacientul sub anestezie generală sau loco-regională. Se realizează prin introducerea unui endoscop miniaturizat (poate fi folosit și la copii) prin uretră cu care se avansează prin interiorul organismului prin vezică și uretere până în interiorul rinichilor; aici ureteroscopul flexibil permite inspectarea tuturor cavităților renale cu vizualizarea directă a pietrelor, spargerea lor cu o fibră laser și extragerea fragmentelor – pentru analiza structurii acestora.

Pentru fragmentarea calculilor renali (”pietrelor de la rinichi”) dispunem în cadrul Departamentului de Urologie al Ponderas Academic Hospital de tehnologia Laserului Holmium (alături de Green Laser, ”laserul verde”), unul dintre cele mai moderne și puternice existente în prezent pe plan mondial. Acest lucru ne permite să reușim spargerea inclusiv a celor mai duri calculi existenți și practic rezolvarea tuturor cazurilor endoscopic, fără să mai fie nevoie să apelăm la intervenții chirurgicale clasice pentru această patologie.

Avantaje ureteroscopie

  • Se controlează direct spargerea calculului;
  • De regulă nu mai există probleme cu eliminarea fragementelor rezultate;
  • Spargerea calculului se realizează uzual într-o singură etapă (peste 90% din cazuri).

Dezavantaje ureteroscopie:

  • Necesită internare (de zi, 24 de ore) și anestezie, fiind o procedură chirurgicală minim-invazivă.

Ureteroscopia se folosește și în scop diagnostic, atunci când este necesară inspectarea interiorului căilor urinare (uretere, rinichi) pentru a evidenția diverse alte afecțiuni. Atunci când este vorba de tumori uroteliale la acest nivel putem astfel să le biopsiem pentru examen histopatologic și stabilirea cu precizie a naturii lor. De asemenea unele dintre aceste tumori uroteliale pot fi rezolvate tot prin ureteroscopie, prin fotocoagulare laser.

Afla mai multe informatii despre avantajele Chirurgiei Robotice

Formular de Programare


    Programari consultatie urologie
    Adresa Chirurgie Urologica