Tratamente disfunctii erectile. Medic urolog: „Automedicația poate avea efecte catastrofale”

Tratamente posibile pentru disfunctiile erectile

Statisticile arată că, după 40 de ani, unul dintre trei bărbați au avut cel puțin un episod de disfuncție erectilă. Vestea bună e că afecțiunea se poate trata cu succes, pacienții români având acces la toate terapiile disponibile la nivel mondial.

Disfuncția erectilă înseamnă incapacitatea constantă sau repetată de a obține sau de a menține erecția necesară care să permită desfașurarea unui contact sexual. „Orice bărbat se poate confrunta ocazional cu tulburări de erecție, atunci când acestea se repetă sau devin constante este vorba de o condiție medicală și este necesar un consult de specialitate,” atrage atenția dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Ponderas Academic Hopsital.

Tratamente disfunctii erectile

Bolile cronice și stresul, printre cauze

Cauzele disfuncției erectile pot fi multiple și includ atât boli cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare cât și probleme psihologice așa cum sunt stresul sau depresia.

„Excitația masculină este un proces complex, iar la originea apariției disfuncțiilor sexuale se pot afla atât probleme fiziologice, cât și psihologice, precum și o combinație a acestora,” a explicat dr. Cristian Iatagan enumerând, mai jos, cele mai frecvente cauze ale disfuncțiilor erectile.

Printre cauzele fiziologice sunt de menționat:

  • Bolile cardiovasculare – ateroscleroza, hipertensiunea arterială, tulburări de circulație periferică.   Este important de știut că, uneori, apariția disfuncției erectile poate fi primul semn al unei suferințe organice la debut! Acest lucru subliniază și mai mult importanța unui control medical.
  • Diabetul zaharat
  • Obezitea, sindromul metabolic (tulburare ce asociază hipertensiunea, excesul de grăsime la nivelul taliei și nivelul crescut al glicemiei și al colesterolului)
  • Fumatul, abuzul de alcool
  • Tratamentele pentru cancerul sau adenomul de prostată
  • Intervențiile chirurgicale sau traumatismele  la nivelul zonei pelviene sau coloanei vertebrale.

Dintre cauzele psihologice mai frecvent implicate sunt:

  • Depresia, anxietatea sau alte tulburări psihologice
  • Stresul
  • Probleme de cuplu, legate de lipsa de comunicare, etc.

Medicul urolog a detaliat ce presupune tratamentul disfuncției erectile, în funcție de cauza acesteia, și ce analize sunt necesare înainte de începerea terapiei.

”Pacienții români suferind de disfuncție erectilă au acces în țară la toate tratamentele necesare existente la ora actuală pe plan mondial. Fie că vorbim de tratamentul medicamentos (inhibitorii de 5-fosfo-diesterază) unde există întreaga gamă de molecule prezente în țările europene, fie că vorbim de cura chirurgicală – implantarea de proteză peniană -, unde putem realiza orice tip de intervenție, cu oricare dintre implanturile existente în prezent la nivel mondial,” a explicat dr. Iatagan.