De la „rămâneți cu un rinichi“ la „vindecat, cu ambii rinichi funcționali“. Povestea unui pacient care a învins cancerul renal cu ajutorul chirurgiei robotice. Dr. Cristian Iatagan, MedLife: „Recuperarea a fost foarte rapidă“
Cinci zile – de atât a avut nevoie I.T. ca să revină la o viață normală, să fie „gata de treabă“, după ce a fost operat de cancer renal. Asta pentru că, după îndelungi căutări, a găsit medicul empatic, care i-a inspirat încredere și care i-a îndepărtat tumoarea, salvându-i rinichiul afectat, printr-o intervenție chirurgicală robotică: dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog, la MedLife Medical Park, în București.
Cancerul renal nu dă simptome decât în stadii avansate. Totuși, partea bună este că, dacă ești preocupat de propria sănătate și-ți faci investigațiile periodice, cum este o banală ecografie abdominală, șansele de a depista la timp cancerul la rinichi sunt mult mai mari și astfel acesta poate fi tratat și chiar vindecat.
I.T., un bărbat de 70 de ani, de profesie economist, în prezent pensionar, nu avea niciun simptom care să-l pună pe gânduri. Totuși, fiind conștiincios cu analizele regulate, a descoperit în urma unei ecografii că ceva nu era în regulă cu unul dintre rinichii lui: prezenta o formațiune tumorală. Pentru confirmare, lui I.T. i s-a recomandat și efectuarea unei tomografii computerizate (CT). Diagnosticul pozitiv de carcinom cu celule clare (tumoră Grawitz) a făcut ca următorii pași să se desfășoare într-un ritm alert.
Cel mai frecvent tip de cancer renal este depistat, de regulă, întâmplător
Cancerul de rinichi nu este o boală oncologică cu prevalență foarte crescută. În 2020, s-a aflat pe locul 11 în topul cancerelor care au înregistrat cele mai multe cazuri noi în România (2.750, comparativ cu 12.122 – numărul de cazuri raportate de cancer pulmonar), potrivit Globocan 2020.
Chiar dacă nu este foarte frecvent în populația generală, riscul de cancer renal crește odată cu înaintarea în vârstă, cu precădere la bărbați. Nu dă simptome decât în faze avansate și, de regulă, este depistat întâmplător, la o ecografie abdominală de rutină.
„De regulă, tumorile renale sunt descoperite imagistic în stadii localizate, incipiente – respectiv vindecabile –, înainte ca pacienții să prezinte simptome“, explică Dr. Cristian Iatagan.
Există mai multe tipuri de cancer renal:
- Carcinom cu celule renale – reprezintă 85% din totalul cancerelor de rinichi. Afectează, de regulă, un singur rinichi, dar există și cazuri în care se poate dezvolta în ambii rinichi. Cel mai frecvent tip de carcinom cu celule renale este carcinomul cu celule clare, cu care a fost diagnosticat și pacientul I.T.;
- cancerul cu celule tranziționale – 6%-7% din totalul cancerelor de rinichi. Poate apărea și în uretere sau în vezica urinară;
- sarcomul renal – este forma cea mai rară de cancer renal la adulți, reprezentând 1% din totalul cancerelor de rinichi. Dacă nu este tratat la timp, sarcomul renal se poate răspândi la organele și oasele din apropiere;
- tumora Wilms – este cel mai frecvent tip de cancer renal la copii (5% din totalul cancerelor de rinichi).
Atunci când apar, manifestările cancerului renal pot fi:
- sânge în urină (modificarea culorii urinei – este mai închisă sau chiar de culoare brun-roșcată);
- durere persistentă în lombe – partea de jos a spatelui – sau în lateral, chiar sub coaste;
- palparea unei mase abdominale („umflarea“ abdomenului în lateral) sau prezența unui nodul – aceste simptome sunt însă rar întâlnite, deoarece tumorile renale maligne sunt adesea prea mici pentru a putea fi palpate sau vizibile.
„Tratamentul chirurgical este singurul care poate oferi vindecarea de cancer renal“
Indiferent câți medici ar fi consultat I.T., soluția era aceeași: intervenția chirurgicală. Ceea ce a fost diferit în discuțiile cu ei au fost metodele de abordare a tumorii și șansele de a păstra rinichiul afectat.
„Soluția terapeutică este tratamentul chirurgical, singurul care poate oferi vindecarea de această boală. Cancerele renale nu sunt, în general, radio- sau chimiosensibile. Îndepărtarea rinichiului tumoral (nefrectomia totală) este recomandată atunci când nu există posibilitatea efectuării unei nefrectomii parțiale – adică rezecția doar a tumorii și a părții de rinichi afectată, cu prezervarea părții de rinichi sănătos. Poate fi vorba de o tumoră voluminoasă, descoperită tardiv sau de o poziție defavorabilă a acesteia. Sunt foarte importante expertiza echipei chirurgicale și accesul la tehnologia modernă“, precizează dr. Cristian Iatagan.
Pacientul I.T. a fost operat de dr. Iatagan cu ajutorul robotului Da Vinci Xi, ceea ce a făcut posibile îndepărtarea cu precizie a tumorii și păstrarea țesutului renal sănătos, astfel încât pacientul să rămână cu ambii rinichi funcționali. De asemenea, intervenția robotică a adus și alte beneficii pentru pacient, respectiv un risc operator scăzut, datorită preciziei instrumentelor robotice, un risc redus de infecții și sângerare, datorită inciziilor de mici dimensiuni și, în cele din urmă, o recuperare foarte rapidă post-operator.