Medicul urolog Cristian Iatagan, despre cancerul de prostată

Simptomele ce îi anunţă prezenţa, vârsta la care este diagnosticat frecvent. Când este necesară intervenţia chirurgicală

Cancerul de prostata este una dintre afectiunile relativ frecvente ale barbatilor. În Statele Unite, unul din şase bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată în cursul vieţii. Contează ca diagnosticarea să se producă la timp, când boala este localizată în prostată și poate fi vindecată.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată se definește prin prezența celulelor maligne (canceroase) la nivelul prostatei. Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin, situată sub vezica urinară şi în faţa rectului. Are mărimea unei castane şi înconjoară uretra – ”tubul” care transportă spre exteriorul corpului urina și sperma”, spune Cristian Iatagan, medic primar Urolog la Spitalul Ponderas.

Cauzele apariției cancerului de prostată sunt incomplet elucidate până în prezent dar s-au identificat mai mulți factori favorizanți cert implicați.

  • Vârsta: apare rar înainte de 45 de ani, cel mai frecvent este diagnosticat după 65 de ani;
  • Istoricul familial: riscul crește la pacienții care au avut în familie cazuri de cancer de prostată;
  • Rasa: apare mai frecvent la bărbații afro-americani;

Obezitatea și dieta bogată în carne roșie.

Un mod de viață sănătos, cu mult sport, un regim alimentar echilibrat, o dietă fără un aport exagerat de carne roșie; pe scurt evitarea sedentarismului și obezității sunt cele mai simple măsuri ce pot fi luate de oricare dintre noi.

 

Sursa: informatiabucuresti.ro