Principala cauză a formării pietrelor la rinichi o reprezintă creşterea nivelului de săruri minerale în urină. Acest lucru are loc în urma aportului scăzut de lichide sau a consumului anumitor alimente. În mod ideal, ar trebui să bem aproximativ 2 litri de lichide pe zi pentru a împiedica formarea calculilor renali. În ceea ce priveşte dieta, ar trebui să evităm excesul des are, precum şi alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea. Totodată, doza zilnică de calciu nu trebuie să depăşească 1.000 mg, întrucât această substanţă minerală creşte riscul formării pietrelor la rinichi.
Ce avantaje are procedura
Deoarece este minim invazivă, recuperarea este mai rapidă, cu spitalizare de scurtă durată şi reluarea imediată a activităţii. Totodată, de cele mai multe ori, hemoragia este minimă sau inexistentă, iar durerea postoperatorie este de intensitate scăzută. Printre avantajele ureteroscopiei flexibile digitale se numără şi riscul scăzut de infecţii, precum şi de complicaţii intraoperatorii şi postoperatorii.
Foto: Shutterstock
Durerea, un simptom ce nu trebuie ignorat
Când au dimensiuni reduse, calculii renali nu au simptome şi pot fi diagnosticaţi doar în urma unui control de rutină. Însă, pe măsură ce cresc în dimensiuni, apar problemele şi complicaţiile. În cazul în care calculii migrează din rinichi după ce depăşesc 6-7 mm, apar durerile care iradiază în spate şi sunt însoţite de usturime şi urinare cu sânge, precum şi de senzaţia de greaţă sau de vărsături. În acest caz, este necesar tratament medicalde urgenţă, deoarece se blochează fluxul urinar la nivelul ureterului.
Cum se tratează litiaza renală
Odată formaţi, calculii renali nu mai pot fi dizolvaţi. Tratamentul lor constă în eliminarea pe cale naturală, dacă sunt încă de dimensiuni reduse, sau în spargerea lor în fragmente mai mici, dacă au dimensiuni mari, pentru a face uşoară trecerea prin ureter. Pentru tratamentul litiazei renale se utilizează ureteroscopia flexibilă digitală, care permite eliminarea pietrelor de dimensiuni până la 2,5 cm grosime.
„Ureteroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă endoscopică, ce nu necesită efectuarea vreunei incizii la nivelul tegumentului, folosită pentru rezolvarea calculilor renali. Obişnuit, se face prin internare de 24 de ore, cu pacientul sub anestezie. Se realizează prin introducerea unui endoscop miniaturizat (poate fi folosit şi lacopii) prin uretră, cu care se avansează în interiorul organimului prin vezică şi uretere până în interiorul rinichilor. Aici, ureteroscopul flexibil digital permite inspectarea tuturor cavităţilor renale cu vizualizarea directă a pietrelor, spargerea lor cu o fibră laser şi extragerea fragmentelor – pentru analiza structurii acestora.“, explică Dr. Cristian Iatagan, medic primar urologie.
Dr. Cristian Iatagan, medic primar urologie, Spitalul Ponderas, Bucureşti
“Pietrele la rinichi sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.”
“Ureteroscopia flexibilă digitală se foloseşte şi pentru diagnostic, atunci când este necesară inspectarea interiorului căilor urinare (uretere, rinichi) pentru a evidenţia diverse alte afecţiuni. Când se identifică tumori uroteliale la acest nivel, putem să le biopsiem pentru examen histopatologic şi să stabilim cu precizie naturalor. De asemenea, unele dintre aceste tumori uroteliale pot fi rezolvate pe loc, prin fotocoagulare laser. Procedura permite vizualizarea cu mare precizie a tuturorspaţiilor interioare ale rinichiului şi identifică în totalitate toate leziunile existente la acest nivel. În cazul litiazei urinare, spargerea calculului se realizează uzual într-o singură etapă (peste 90% din cazuri) şi nu mai există probleme cu eliminarea fragmentelor rezultate.”
Interviu din revista Click! Sanatate – “Versiunea printata”