Fumatul, principalul pericol în cancerul de vezică urinară. Cât este de necesară intervenția chirurgicală. Ce spune medicul urolog
Cancerul vezicii urinare este definit de prezența celulelor maligne la acest nivel; acestea se dezvoltă rapid și necontrolat, formând o masă numită tumoră. De obicei apare la nivelul mucoasei – învelişul care tapetează vezica urinară la interior. În evoluţie, tumora poate infiltra toate învelişurile vezicii urinare și produce metastaze la nivelul altor organe. Histologic carcinomul urotelial reprezintă peste 90% din cancerele vezicale. Pentru a afla cât mai multe despre evoluția bolii am stat de vorbă cu Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Spitalul Ponderas.

 

Cauzele apariţiei cancerului de vezică urinară

Cauzele apariției cancerului de vezică urinară sunt incomplet elucidate, dar există factori favorizanți cert implicați:

  1. Fumatul este dovedit responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5 ori la fumători – comparativ cu nefumătorii;
  2. Vârsta – cele mai multe cazuri apar la vârste de peste 65 de ani. Din păcate, în ultimii ani se observă o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezică urinară la tineri.
  3. Sexul masculin – incidenţa este de 3 ori mai mare la bărbaţi.
  4. Expunerea timp mai îndelungat la substanţe chimice folosite în industria vopselurilor, textilelor, cauciucului, precum şi expunerea la arsenic.
  5. Istoricul familial de cancer de vezica urinară.

“Cel mai frecvent, pacienţii acuză hematurie (sânge în urină), dureri la micţiune, urinare frecventă, senzaţia de golire incompletă a vezicii etc. Simptomele cancerului de vezică urinară nu sunt specifice acestei boli. Sunt frecvente cazurile fără niciun semn alarmant, în care tumorile vezicale sunt descoperite întâmplător la o ecografie de rutină”, spune medicul urolog Cristian Iatagan pentru Informația bucurești.ro.

Cum se pune diagnosticul și care poate fi tratamentul

“Diagnosticul pozitiv al cancerului de vezică urinară – sugerat sau nu de simptomatologie – este stabilit de către examenele imagistice. Ecografia identifică formaţiunile tumorale intravezicale, urmând ca acestea să fie confirmate printr-o procedură diagnostică şi terapeutică – cistoscopia şi rezecţia endoscopică transuretrală a tumorilor. Examenul histopatologic al tumorilor rezecate stabileşte diagnosticul definitiv. Explorările imagistice de înaltă performanţă – Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară, PET-CT – contribuie la stadializarea bolii”, adaugă Dr. Iatagan.

 

Sursa: informatiabucuresti.ro