Cauzele apariţiei cancerului de vezică urinară
Cauzele apariției cancerului de vezică urinară sunt incomplet elucidate, dar există factori favorizanți cert implicați:
- Fumatul este dovedit responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5 ori la fumători – comparativ cu nefumătorii;
- Vârsta – cele mai multe cazuri apar la vârste de peste 65 de ani. Din păcate, în ultimii ani se observă o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezică urinară la tineri.
- Sexul masculin – incidenţa este de 3 ori mai mare la bărbaţi.
- Expunerea timp mai îndelungat la substanţe chimice folosite în industria vopselurilor, textilelor, cauciucului, precum şi expunerea la arsenic.
- Istoricul familial de cancer de vezica urinară.
“Cel mai frecvent, pacienţii acuză hematurie (sânge în urină), dureri la micţiune, urinare frecventă, senzaţia de golire incompletă a vezicii etc. Simptomele cancerului de vezică urinară nu sunt specifice acestei boli. Sunt frecvente cazurile fără niciun semn alarmant, în care tumorile vezicale sunt descoperite întâmplător la o ecografie de rutină”, spune medicul urolog Cristian Iatagan pentru Informația bucurești.ro.
Cum se pune diagnosticul și care poate fi tratamentul
“Diagnosticul pozitiv al cancerului de vezică urinară – sugerat sau nu de simptomatologie – este stabilit de către examenele imagistice. Ecografia identifică formaţiunile tumorale intravezicale, urmând ca acestea să fie confirmate printr-o procedură diagnostică şi terapeutică – cistoscopia şi rezecţia endoscopică transuretrală a tumorilor. Examenul histopatologic al tumorilor rezecate stabileşte diagnosticul definitiv. Explorările imagistice de înaltă performanţă – Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară, PET-CT – contribuie la stadializarea bolii”, adaugă Dr. Iatagan.