Fumatul, principalul pericol în cancerul de vezică urinară. Cât este de necesară intervenția chirurgicală. Ce spune medicul urolog
Cancerul vezicii urinare este definit de prezența celulelor maligne la acest nivel; acestea se dezvoltă rapid și necontrolat, formând o masă numită tumoră. De obicei apare la nivelul mucoasei – învelişul care tapetează vezica urinară la interior. În evoluţie, tumora poate infiltra toate învelişurile vezicii urinare și produce metastaze la nivelul altor organe. Histologic carcinomul urotelial reprezintă peste 90% din cancerele vezicale. Pentru a afla cât mai multe despre evoluția bolii am stat de vorbă cu Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Spitalul Ponderas.

 

Cauzele apariţiei cancerului de vezică urinară

Cauzele apariției cancerului de vezică urinară sunt incomplet elucidate, dar există factori favorizanți cert implicați:

  1. Fumatul este dovedit responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5 ori la fumători – comparativ cu nefumătorii;
  2. Vârsta  – cele mai multe cazuri apar la vârste de peste 65 de ani.  Din păcate, în ultimii ani se observă o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezică urinară la tineri.
  3. Sexul masculin – incidenţa este de 3 ori mai mare la bărbaţi.
  4. Expunerea timp mai îndelungat la substanţe chimice folosite în industria vopselurilor, textilelor, cauciucului, precum şi expunerea la arsenic.
  5. Istoricul familial de cancer de vezica urinară.

 

 

Citește articolul complet

Adaugă un comentariu