Dr. Cristian Iatagan „Cancerele pot fi operate mai ușor și mai sigur pentru pacienți, prin chirurgia robotică

Cu o experiență de peste 18 ani în chirurgia urologică minim-invazivă și peste 3.000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice efectuate, Dr. Cristian Iatagan este medic primar urolog în cadrul Medlife Life Memorial Hospital din București.

Este supraspecializat în chirurgia minim-invazivă a tumorilor tractului urogenital (endoscopică, laparoscopică, robotică).

Ce ne puteți spune despre această nouă tehnică chirurgicală reprezentată de chirurgia robotică?

Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnică chirurgicală minim-invazivă, care permite efectuarea unor operații complexe cu o mai mare precizie, flexibilitate și control. Denumirea corectă din punct de vedere științific este de fapt de chirurgie laparoscopică asistată robotic.

În România, chirurgia robotică este prezentă deja de peste 10 ani, timp în care dezvoltarea acesteia a fost exponențială.

„Robotul chirurgical” este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care potențează și augmentează semnificativ contribuția medicului. Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală.

Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă. Se folosesc instrumente chirurgicale robotizate miniaturizate, de ordinul milimetrilor, care se introduc în corpul pacientului prin câteva incizii minime.

Atunci când se efectuează o intervenție chirurgicală cu robotul da Vinci Xi – cel mai avansat robot chirurgical din lume – aceste instrumente sunt montate pe trei brațe robotice separate, care sunt articulate și care au 7 grade de libertate, permițând chirurgului libertate de mișcare și precizie superioare mâinii umane. Al patrulea braț conține o cameră video 3D de înaltă definiție care ghidează chirurgul în timpul procedurii.

Chirurgul controlează aceste instrumente și camera video de la o consolă situată în sala de operație, lângă masa operatorie. Mișcând cu degetele „joy-stick”-urile de la consolă, chirurgul este capabil să manevreze simultan toate cele patru brațe ale robotului, în timp ce privește printr-un sistem optic binocular de înaltă definiție care îl plasează efectiv în interiorul pacientului, oferindu-i o vizibilitate mai bună, mai precisă și mai detaliată decât cea pe care ochiul uman ar putea-o oferi în timpul operației deschise.

Care sunt afecțiunile care pot fi operate astfel?

Robotul chirurgical da Vinci permite realizarea tuturor intervențiilor laparoscopice convenționale și a majorității operațiilor deschise la un nivel net superior. În mod deosebit permite efectuarea unor operații complexe și dificile, în special în zone anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia deschisă sau laparoscopia convențională.

Putem aborda robotic majoritatea afecțiunilor chirurgicale urologice:

De ce ar alege pacienții chirurgia robotică în locul chirurgiei clasice sau laparoscopice?

Simplificând, chirurgul vede mai bine, „se mișcă” mai bine și mai sigur și operează ergonomic, efectuând operații minim-invazive.

În laparoscopia convențională imaginea este de obicei proiectată 2D pe un monitor; robotul da Vinci Xi îi facilitează medicului o vizualizare 3D în profunzime, reală, extrem de clară, mărită de peste 10 ori.

Senzația avută este că ești acolo, în interior și operezi, deși lucrezi minim-invaziv, cu robotul din afara corpului pacientului.

Comparativ cu laparoscopia standard robotul da Vinci Xi îi oferă medicului mai multe grade de libertate in mișcare.  Brațele robotice sunt articulate și se pot roti „complet”, permițând o mișcare naturală, intuitivă, mai amplă decât cea făcută de mâna umană, însă folosind instrumente robotizate, de dimensiuni mici.

da Vinci Xi scalează mișcările chirurgului.  O mișcare amplă a chirurgului la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție sigură.  Robotul filtreaza tremorul inerent, crescând precizia mișcării – mișcarea devine mai sigură decât ar putea fi făcută direct cu mâinile medicului.

Poziția medicului la consolă este naturală, în șezut, ergonomică și confortabilă, reducând semnificativ oboseala chirurgului asociată cu chirurgia laparoscopică convențională.

Prin această chirurgie, obțineți rezultate mai bune pentru pacienți?

Operațiile pentru cancerele urologice sunt cele în care beneficiul adus de tehnologia superioară a chirurgiei robotice face diferența. Ele îmbină nevoia unei disecții extrem de precise pentru extragerea în totalitate a tumorii canceroase, cu cea de a nu leza structuri anatomice importante din vecinătate (vase de sânge, nervi) și deci fără a avea complicații postoperatorii extrem de neplăcute (sângerări, incontinență, impotență etc).

La majoritatea urmează o etapă dificilă tehnic de reconstrucție: sutură între vezică și uretră în cazul cancerului de prostată, sutura țesutului renal sănătos restant după extragerea tumorii renale – la nefrectomiile parțiale sau crearea unei „neo-vezici” din intestin în cazul scoaterii vezicii urinare pentru cancer.

Cancerele pot fi astfel operate mai ușor și mai sigur pentru pacienți, prin chirurgia robotică.

Cele mai importante beneficii pentru pacienți sunt:

  • Calitatea actului chirurgical, cu siguranța îndepărtării țesuturilor bolnave și prezervarea celor sănătoase.
  • Complicațiile intraoperatorii și postoperatorii sunt mult reduse.
  • Hemoragie minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut.
  • Durerea postoperatorie de intensitate foarte mică.
  • Risc de infecții foarte scăzut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusă.
  • Recuperarea pacientului este mai rapidă, cu spitalizare de scurtă durată și reluarea imediată a activității.
  • O bună calitate a vieții, aspect estetic postoperator și disconfort de intensitate minimă.