A fost inginer și psiholog, dar și manager de spital. Acum, este pensionar, dar mai are colaborări, fiindcă, deși are 68 de ani, se simte perfect. Aproape că a uitat că anul trecut s-a cam speriat puțin după ce, în urma unui examen PSA a primit un verdict: cancer de prostată.
Totul a pornit de la simplele și banelele analize medicale anuale de rutină.
„Eu, anual, îmi fac analizele. Printre aceste analize fac și PSA. În decembrie 2021 rezultatul a ieșit mărit – 6,6 ng/ml. Am fost la un medic de aici din Buzău, i-am arătat și mi-a zis «Domnule, mai faceți de două ori la interval de 3 luni și discutăm după aceea». Am făcut și a ieșit aproximativ la fel. Atunci, medicul mi-a zis că trebuie să fac biopsia.
Convins că analiza îl va aduce mai aproape de un diagnostic precis, Vasile Halcu s-a internat într-un spital pentru biopsie. Rezultatul pozitiv al acesteia l-a dus din nou în fața medicului care a decretat: „Domnule, ar trebuit să mergeți să vă operați“.
După ce a făcut cercetări, „am ales să vin la MedLife, la dr. Mihai Ciochinaru care este specialist oncolog. Dânsul s-a uitat pe actele medicale și a zis: «părerea mea este să vă operați». Apoi, chiar dânsul l-a recomandat pe domnul doctor Cristian Iatagan. L-am găsit pe domnul doctor și am mers la discuții în biroul său. Am stat în cabinetul dumnealui cred că mai bine de jumătate de oră, timp în care mi-a explicat ce este cu aceast cancer la prostată, că nu este ceva de speriat și că se poate vindeca prin două metode: tratament sau intervenție chirurgicală. «Se poate face radioterapie sau tratament, știind că poate reveni, sau operăm și e cel mai sigur», mi-a descris pe scurt situația medicul Iatagan“. Siguranța medicului în rezultatul intervenției vine din experiența acestuia și din aparatul folosit, robotul da Vinci Xi.
Datorită preciziei sale, sistemul chirurgical da Vinci Xi poate determina mai puține complicații post-operatorii, o pierdere redusă de sânge și un risc mai scăzut de infecții în comparație cu chirurgia deschisă tradițională.
Chiar și în aceste condiții bune, iminența unei intervenții chirurgicale poate speria pe oricine. La fel s-a întâmplat și cu Vasile Halcu. Lucrurile erau complicate de faptul că pacientul nostru nu mai fusese internat niciodată într-un spital.
„Înainte de operație am avut niște emoții!! I-am și spus: «Domnule doctor, să știți că eu nu am fost niciodată internat în spital. Acum e prima dată! Și era evident că era și prima intervenție chirurgicală.“
Ei bine, în ciuda acestei situații, medicul Cristian Iatagan l-a cucerit. Din prima, spune răspicat pacientul nostru care dezvăluie: „Eu îmi făcusem planuri și luasem în calcul să mai văd și alți medici. Nu a mai fost nevoie! M-a convins din prima. Mi-a explicat clar tot ce se întâmplă, care sunt pașii, că nu sunt probleme și am fost cucerit. Mă și gândeam în sinea mea și apoi i-am spus clar: Nu are rost să mai stau și să mai aștept! Doctorul Iatagan mi-a trezit o încredere deosebită și am luat decizia să mă operez“.
Operația, prostatectomie asistată robotic, în termeni medicali, a avut loc pe data de 17 iulie 2023 la Life Memorial Hospital, cu cel mai modern robot chirurgical din România și la nivel mondial: robotul da Vinci Xi. Sistemul da Vinci este utilizat în intervențiile chirurgicale asistate robotic, permițând chirurgilor să efectueze proceduri complexe cu mare precizie prin incizii mici, ceea ce duce la traumatisme reduse și recuperare mai rapidă pentru pacienți.
Și așa a fost și cazul pacientului nostru.
„Pe 16 iulie, seara, m-am internat și pe 17 eram operat. Am ieșit din operație, și a doua zi, a venit domnul doctor, m-a consultat și mi-a spus «Gata! Mergeți la salon!». Am fost dus la salonul meu, nu înainte însă ca medicul să-mi menționeze: «Luați mapa (sonda, într-o exprimare plastică a medicului Iatagan) și începeți să faceți mișcare». Și așa am făcut. Lucrurile începute bine au continuat la fel sub supravegherea medicului Cristian Iatagan. „Domnul doctor venea de două ori pe zi cel puțin“, mai spune pacientul nostru care își amintește că în fiecare zi i se luau temperatura, tensiunea etc.
„M-au operat luni, apoi marți, miercuri, joi, am stat în spital, vineri dimineața am ieșit“. Și acasă lucrurile au fost bine, nu doar în unitatea medicală, înconjurat de atenția cadrelor medicale.
„Nu am niciun fel de probleme. Nu am avut nici măcar incontinență urinară. Mi-au scos sonda la două săptămâni după operație și totul a decurs foarte bine. Incontinența urinară, întâlnită în astfel de cazuri, nu s-a manifestat și la mine.
Acum sunt 100% refăcut. Mă simt foarte bine, fac plimbări, mănânc de toate!“.
Rezultatul histopatologic postoperator a dovedit excizia în totalitate a prostatei tumorale, cu margini de rezecție negative. Valoarea PSA la 2 luni după operație este nedetectabilă, confirmând faptul că pacientul este vindecat de cancer; acesta nu necesită tratamente suplimentare, monitorizarea în timp a valorilor PSA fiind suficientă.
Lucrul care l-a impresionat cel mai tare pe pacientul nostru a fost grija constantă și continuă a medicului. Și după operație, medicul Iatagan Cristian ține legătura cu domnul Halcu. „Mă întreabă ce fac. Cum mă simt. Lucruri care contează“.