De ce este de preferat operaţia cu robotul în locul intervenţiei clasice în sfera urogenitală
Chirurgia robotică este o chirurgie laparoscopică, minim invazivă, asistată robotic. În lume ea are o vechime de 20 de ani. Roboţii Da Vinci au fost produşi şi scoşi pe piaţă în SUA în anii 2000. În România, generaţii mai vechi de roboţi au ajuns acum 10 ani. În ultimii ani, creşterea este absolut exponenţială.

Medicul primar urolog Cristian Iatagan vine la Adevărul Live să ne explice care sunt beneficiile intervenţiilor cu robotul da Vinci de generaţie nouă şi în ce condiţii se pot realiza astfel de operaţii.
 Eu am început să practic chirurgia robotică în urmă cu doi ani, după 15 ani de laparoscopie convenţională. Trecerea este surprinzător de uşoară.
 Toate operaţiile cu robotul sunt înregistrate şi toate mişcările chirurgilor sunt cuantificate după o anumită metrică. Antrenamentele seamănă cu ale piloţilor pe simulatoarele de zbor. Am lucrat zeci de ore pe simulator.

 Există chirurgi care au trecut de la chirurgia clasică la cea robotică, iar curba de învăţare a fost mult mai uşoară.

Cât de des reuşiţi să folosiţi robotul Da Vinci? Aplicaţiile lui?

Urologia este o specialitate la care chirurgia cu da Vinci se pretează. Robotul ajută cel mai tare la operaţiile foarte complicate, foarte delicate, făcute în spaţii mici, înguste şi greu accesibile.

Prima recomandare este în cancerul de prostată.

Dar putem face toate operaţiile care se pretează la laparoscopia convenţională.

În cancerele renale, în cancerul de vezică urinară, în prolapsul genital.

Este nevoie de o pregătire mai îndelungată a intervenţiei?

Pregătirea chirurgului şi a echipei este una specială.

Sunt şi pacienţi care vin şi cer operaţii cu robotul, dar trebuie să existe un cost / beneficiu.

De câţiva ani, mulţi pacienţi se implică în luarea unor decizii corecte pentru ei. Nu mai lasă decizia doar pe umerii medicului.

Prin mici incizii milimetrice se introduce în corpul pacientului mai întâi o cameră video care oferă o imagine 3D HD care poate fi mărită de 30 de ori şi care oferă o imagine foarte clară a interiorului pacientului dincolo de limita vederii umane. Sunt introduse braţele robotice, chirurgul poate controla în acelaşi timp şi endoscopul şi trei braţe robotice de la o consolă care se află în aceeaşi cameră …

 

Un comentariu pentru: “De ce este de preferat operaţia cu robotul în locul intervenţiei clasice în sfera urogenitală

Adaugă un comentariu