Cum se opereaza cancerul de rinichi cu robotul
Cancerul renal are tendinţa de a apărea mai des la bărbaţi, comparativ cu femeile, şi este diagnosticat mai frecvent după vârsta de 60 de ani. Carcinomul renal reprezintă 90-95% din totalitatea cancerelor renale. Intervenţia chirurgicală efectuată cu ajutorul robotului creşte calitatea vieţii pacientului.

Deşi mecanismele fiziopatologice de apariţie a carcinoamelor renale – care reprezintă 90-95% din totalitatea cancerelor renale – sunt complexe şi incomplet elucidate până în prezent, factorii favorizanţi implicaţi sunt bine documentaţi, afirmă dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog, (foto jos) chirurg la Ponderas Academic Hospital, Regina Maria.
Astfel, fumatul creşte de două ori riscul de apariţie a cancerului renal, în timp ce obezitatea induce modificări hormonale importante în organism şi reprezintă un factor favorizant important, în special în cazul femeilor.
Vârsta este şi ea un factor de risc – majoritatea cancerelor renale fiind diagnosticate după decada a şasea de vârstă, dar boala poate apărea şi la tineri, în cazul existenţei unui teren genetic predispozant, adaugă medicul primar.

Acest tip de boală oncologică tinde să afecteze mai mult bărbaţii, comparativ cu femeile, risc apreciat ca fiind de şase ori mai mare.„Administrarea cronică a unor medicamente – se pare că analgezicele cu conţinut crescut de fenacetină sunt printre cele mai periculoase; hipertensiunea arterială;

Istoricul familial de cancer renal, mai ales la rude de gradul întăi; bolile cronice de rinichi, dializarea prelungită, transplantul renal; unele boli genetice – boala von Hippel Lindau, limfoamele; expunerea la unele substanţe chimice: benzen, solvenţi organici, unele ierbicide, cadmiu, azbest“, enumeră medicul alţi factori de risc în cancerul renal.

Cum se diagnostichează corect cancerul renal

„Deşi cancerul renal este curabil chirurgical atunci când este diagnosticat precoce, particularitatea acestuia de a nu avea semne precoce de alarmă pune încă numeroase probleme de tratament din cauza prezentării tardive a pacienţilor la medic“, adaugă specialistul. Atunci când simptomele apar în evoluţia bolii, ele sunt nespecifice. „Hematuria – prezenţa sângelui în urină – este unul dintre semnele cel mai des întâlnite, dar care apare şi în alte boli urologice. Ulterior, în evoluţia bolii, tabloul clinic – tot nespecific – poate cuprinde: diminuarea apetitului; durere în flancuri ce nu se ameliorează; scădere ponderală în absenţa unor motive evidente; febră cu durată prelungită, care nu apare pe fundal de răceală, gripă sau altă afecţiune de natură infecţioasă; astenie; anemie; hipertensiune arterială; transpiraţii nocturne; stare generală alterată; prezenţa unei mase tumorale in abdomen.“

 

Citeste articolul complet