Care este cel mai bun tratament pentru cancerul de rinichi?
În principiu, tratamentul pentru cancerul de rinichi este eminamente chirurgical, datorită relative rezistențe a cancerului renal la Chimioterapie și Radioterapie. În stadiile localizate, Nefrectomia sau Nefrectomia Parțială, adică îndepărtarea cancerului și păstrarea rinichiului sănătos, atunci când se poate, sau îndepărtarea în bloc a rinichiului canceros, reprezintă opțiunea de elecție și curativă.

 

În cazurile avansate și metastatice, acestui tratament chirurgical obligatoriu I se adaugă diferite tratamente complementare, respectiv Chimioterapie, Imunoterapie, Embolizare, lucruri de sensul acesta. Dar în ziua de azi, majoritatea cancerelor renale sunt diagnosticate într-un stadiu localizat și perfect vindecabil, iar chirurgia devine principalul tratament.

În cazul chirurgiei, ea poate fi făcută la modul convențional, clasic, prin chirurgie deschisă sau minim-invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie asistată robotic. Acestea două din urmă aducând multiple avantaje legate de calitatea chirurgiei, de rezultatele oncologice, siguranța scoaterii țesutului tumoral, cât și prin minim invazivitatea lor, respectiv pierderi foarte mici de sânge, recuperarea foarte rapidă a pacientului, risc foarte mic de infecții și, în final, o reintegrare socială foarte rapidă și ușoară.

Întrucât în cazul cancerului renal punerea rapidă a diagnosticului este lucrul cel mai important în evoluția ulterioară, îndemn pacienții să își facă de rutină un ecograf abdominal. Este o explorare simplă, neiradiantă, repetitivă, la care întreaga populație are acces cu ușurință. Din acest punct de vedere, descoperirea întâmplătoare, asimptomatică a unei tumori renale, duce, prin chirurgie, la vindecarea cancerului renal.

Adaugă un comentariu