Cancer de vezica urinara

Vezica urinară este un organ care colectează urina înainte ca aceasta să fie eliminată din corp prin micţiune. Face parte din tractul urinar, care mai este alcătuit din rinichi, uretere și uretră.

Cancerul vezicii urinare se dezvoltă la nivelul mucoasei – învelişul care tapetează vezica urinară la interior – atunci când celulele sănătoase se modifică și se dezvoltă necontrolat, formând o masă numită tumoră; în evoluţie tumora poate infiltra toate învelişurile vezicii urinare. Carcinomul urotelial reprezintă peste 90% din cancerele vezicale.

Factorii de risc frecvent incriminaţi în dezvoltarea unui cancer de vezică urinară sunt:

  1. Fumatul – responsabil pentru o creştere a incidenţei de peste 5 ori la fumători comparativ cu nefumători;
  2. Vârsta – marea majoritate a pacienţilor fiind cu vârste de peste 65 de ani. Cu toate acestea se observă în ultimii ani o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de vezica urinară la tineri.
  3. Sexul masculin – incidenţa mai mare de 3 ori la bărbaţi.
  4. Expunerea la substanţe chimice folosite în industria textilelor, cauciucului, vopselurilor, precum şi expunerea la arsenic.
  5. Istoricul familial de cancer de vezica urinara.

Simptomele cancerului de vezică urinară nu sunt specifice acestei boli. În general pacienţii se prezintă la medic pentru hematurie (sânge în urină), dureri la micţiune, urinare frecventă, senzaţia de golire incompletă a vezicii, etc. Nu sunt rare cazurile fără nici o simptomatologie în care tumorile vezicale sunt descoperite întâmplător la o ecografie de rutină.

Diagnosticul sugerat de simptomatologie este stabilit de către examenele imagistice. Ecografia evidenţiază uzual formaţiunile intravezicale urmând ca acestea să fie confirmate printr-o procedură diagnostică şi terapeutică – cistoscopia şi rezecţia endoscopică transuretrală a tumorilor. Examenul histopatologic al pieselor de rezecţie stabileşte diagnosticul definitiv. Explorările imagistice de înaltă performanţă – Computer Tomograf, Rezonanţă Magnetică Nucleară, PET-CT – contribuie la stadializarea bolii.

 

Tratament cancer / tumora de vezica urinara

Elementul principal în aprecierea terapiei optime este stadiul bolii.

Există patru tipuri de tratament pentru pacienții cu cancer de vezică urinară. Uneori se vor folosi combinații ale acestor tratamente.

Opțiuni chirurgicale pentru

Cancer / tumora de vezica urinara

Intervenţia chirurgicală este principala opţiune terapeutică, care poate vindeca boala în stadiile iniţiale. În tumorile superficiale se recurge la Rezecţia Tumorală Transuretrală. Rezecția bipolară în mediu salin – ”vaporizarea cu plasmă” – este cea mai modernă variantă tehnică a acestei proceduri minim invazive – care se realizează endoscopic (fără incizii). Acest gen de intervenţie are viză curativă dar deseori necesită completarea cu terapii intravezicale cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia intravezicală.

În boala avansată, în care tumora invadează stratul muscular al peretelui vezicii, indicaţia terapeutică este de cistectomie, adică îndepărtarea în totalitate a vezicii urinare alături de ganglionii limfatici regionali. Cistectomia se poate realiza prin chirurgie clasică, laparoscopică sau robotică. Cistectomia necesită derivaţia urinii fie la nivelul tegumentului, fie prin construirea unei „neovezici” urinare, în general dintr-o porţiune de intestin.

Chimioterapia

Chimioterapia se referă la utilizarea oricărui grup de medicamente al căror efect principal este de a distruge sau de a încetini reproducerea celulelor care se înmulțesc rapid. Celulele canceroase absorb substanțele chimioterapice mai repede decât celulele normale (dar toate celulele sunt expuse la medicamentul chimioterapic).

Există două tipuri de chimioterapie care pot fi utilizate pentru a trata cancerul de vezică urinară. Tipul recomandat de medic depinde de stadiul cancerului.

Chimioterapia intravezicală – este de obicei administrată de un urolog. În timpul acestui tip de terapie, medicamentele sunt administrate în vezică printr-un cateter care a fost introdus prin uretră. Tratamentul local distruge numai celulele tumorale superficiale care vin în contact cu medicamentul.
Chimioterapia sistemică – este de obicei prescrisă de un oncolog medical, un medic specializat în tratarea cancerului cu medicamente. Chimioterapia sistemică pătrunde în sânge pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Se poate administra intravenos sau prin capsule.

Imunoterapia

Imunoterapia, numită și terapie biologică, este concepută pentru a stimula apărarea naturală a organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Folosește substanțe realizate fie de organism, fie în laborator pentru a îmbunătăți sau restabili funcția sistemului imunitar. Medicamentul standard de imunoterapie pentru cancerul vezicii urinare este vaccinul BCG (sau bacilul Calmette-Guerin). Acesta este plasat direct în vezică printr-un cateter; se atașează de mucoasa vezicii urinare și stimulează sistemul imunitar să distrugă celulele tumorale restante după rezecţia endoscopică. Interferonul este un alt tip de imunoterapie care poate fi administrat ca terapie intravezicală. Este uneori combinat cu BCG dacă utilizarea BCG în monoterapie nu dă rezultate.

Radioterapia

Radioterapia afectează ADN-ului celulelor canceroase prin utilizarea de raze X de înaltă energie sau alte tipuri de radiații. Poate fi o alternativă la intervenția chirurgicală sau poate fi utilizată în combinație cu intervenția chirurgicală sau chimioterapia.

Află mai multe despre experiența Dr. Cristian Iatagan

Află mai multe informații despre avantajele Chirurgiei Robotice

Pentru acest tip de afectiune se recomanda tratamentul prin Vaporizare cu plasma

Formular de Programare


    Programari consultatie urologie
    Adresa Chirurgie Urologica