Bei puțină apă? Riști nisip și pietre la rinichi, ce pot provoca cea mai puternică durere pe care ai simțit-o vreodată
Litiaza renală sau pietrele la rinichi, așa cum este numită afecțiunea popular este frecvent întâlnită și, în majoritatea cazurilor, apare din cauză că nu bem destulă apă. Durerea produsă de migrarea unei pietre care împiedică scurgerea normală a urinei, este una dintre cele mai intense dureri ce pot fi experimentate. Fără un tratament adecvat, calculii renali degradează funcția rinichilor.

Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Ponderas Academic Hospital a explicat, în cadrul unui interiviu, care sunt cauzele și simptomele litiazei renale dar și care sunt ultimele noutăți în materie de tratament.

 

SmartLiving: De ce se formează nisipul și pietrele la rinichi?

Dr. Cristian Iatagan: Principalele cauze pentru formarea calculilor sunt reprezentate de:

  • regimul hidric inadecvat (cea mai frecventă cauză de pietre la rinichi);
  • infecțiile urinare repetate;
  • tulburările metabolice și afecțiunile medicale preexistente (de exemplu boli inflamatorii intestinale – prin modificări care interferează cu modul în care este metabolizat calciul și alte minerale);
  • consumul de alimente bogate în oxalați (legumele verzi și ciocolată);
  • moștenirea genetică.

SmartLiving: Care sunt factorii care deteriorează rinichii, deshidratarea ce rol are?

Dr. Cristian Iatagan: Deshidratarea este principalul factor implicat în apariţia suferinţei renale, atât prin formarea de calculi, cât şi prin împiedicarea funcţionării acestora în condiţii optime. Alături de aceasta sunt modificările metabolice din cazul diferitelor sindroame tubulare renale, hipercalcemia, valorile crescute de acid uric (inclusiv guta), diferitele boli enzimatice, malformaţiile renale, anumite medicamente favorizează apariţia calculilor.

SmartLiving: La cine apar cel mai frecvent calculii renali?

Dr. Cristian Iatagan: Litiaza renală (calculii sau ”pietrele la rinichi”) reprezintă o suferință frecventă. Două din zece persoane vor forma un calcul la un moment dat, iar acestea vor forma de obicei maimulți de-a lungul vieții. Pacienții de sex masculin cu vârsta între 35 și 50 de ani sunt statistic cel mai frecvent afectați.

SmartLiving: Cum se manifestă litiaza renală?

Dr. Cristian Iatagan: Litiaza renală poate produce diverse simptome, cel mai des întâlnite fiind durerile lombare iradiate anterior, uneori atroce, urinări frecvente, prezența sângelui în urină, febră, frison.

Deși în multe cazuri, calculii renali – în special cei milimetrici – nu dau dureri și se pot elimina spontan, colica renală, produsă de un calcul plecat din rinichi care împiedică scurgerea normală a urinei, este una dintre cele mai intense dureri ce pot fi experimentate.

SmartLiving: Ce analize sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

Dr. Cristian Iatagan: Diagnosticul litiazei renale se face frecvent când pacientul se prezintă la medic pentru diverse simptome, cel mai des colici renale, dureri lombare iradiate anterior, urinări frecvente, prezența sângelui în urină, febră, frison. Medicul face un istoric al suferinței recente, examinează clinic pacientul, recomandă analize de sânge și urină – pentru a evalua funcția rinichilor și prezența infecției – și explorările imagistice necesare (ecografie, radiografie, computer-tomograf nativ sau cu substanță de contrast). Uneori, calculii rinichiului sunt descoperiți întâmplător prin efectuarea acestor explorări imagistice pentru alte suferințe.

SmartLiving: La ce complicații se poate ajunge?

Dr. Cristian Iatagan: Orice calcul renal (chiar asimptomatic) ar trebui tratat datorită posibilității de creștere în dimensiuni, posibilității de migrare cu împiedicarea scurgerii normale a urinei și apariția durerilor și favorizării infecțiilor urinare, cu degradarea progresivă a funcției rinichiului.