Avantajele chirurgiei robotice în tratarea cancerului de prostată

Cancerul de prostată este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani în Europa, iar frecvența acestei boli crește odată cu înaintarea în vârstă. Aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani va face boala.

Prostata este o glandă a sistemului genital masculin, de forma și mărimea unei castane, situată imediat sub vezica urinară, în fața rectului, și înconjoară uretra – „tubul” care transportă spre exteriorul corpului urina și sperma. Prostata se dezvoltă complet până la vârsta de 20-25 de ani. Glanda atinge atunci o greutate de aproximativ 20 de grame, având un diametru transversal de circa 4 centimetri. În exterior, glanda este protejată de o capsulă fibroasă.

Cancerul de prostată este rareori depistat în cazul persoanelor sub 45 de ani, deși în aceste situaţii este mult mai agresiv.

Simptomele cancerului de prostată

Simptomele bolii sunt nespecifice, fiind comune cu cele date de mărirea adenomatoasă (hipertrofia benignă) a prostatei sau de infecții. În prezența acestora este important un consult urologic pentru a determina ce le cauzează. Printre cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de prostată se numără:

  • Urinarea frecventă;
  • Jetul urinar slab, întrerupt;
  • Apariția sângelui în urină sau spermă;
  • Disfuncția erectilă, incontinența urinară.

Cauzele cancerului de prostată

Cauzele apariției cancerului de prostată sunt incomplet elucidate, dar există factori favorizanți cert implicați:

  • Vârsta: cancerul de prostată apare rar înainte de 45 de ani, cel mai adesea este diagnosticat după vârsta de 65 de ani;
  • Istoricul familial: riscul crește la pacienții care au avut în familie cazuri de cancer de prostată;
  • Rasa: apare mai frecvent la bărbații afro-americani;
  • Obezitatea și dieta bogată în carne.

Cum este diagnosticat cancerul de prostată

Diagnosticul cancerului de prostată se bazează pe:

  • Testul PSA este cel mai folosit instrument pentru detectarea unei condiții patologice la nivelul prostatei; este o analiză de sânge ce măsoară nivelul antigenului specific prostatic. O valoare crescută a antigenului indică faptul că celulele prostatice se comportă neobișnuit; acest lucru poate fi cauzat şi de apariția unui cancer de prostată, dar și de alte condiții benigne, cum ar fi infecțiile sau hipertrofia benignă (adenomul) de prostată;
  • Tușeul rectal efectuat de medicul dumneavoastră în cadrul consultului urologic îi va permite acestuia să aprecieze, cu ajutorul unui deget, dimensiunea, forma și consistența prostatei;
  • Explorările imagistice vă pot fi recomandate de medicul dumneavoastră curant în anumite situații. Ele sunt de mai multe tipuri: ecografia (transabdominală sau transrectală), tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică nucleară (RMN multiparametric de prostată – care are cea mai mare sensibilitate și specificitate dintre acestea pentru evidențierea tumorilor prostatice), scintigrafie osoasă.

Niciunul dintre aceste teste nu confirmă sau infirmă existența unui cancer de prostată. Pe baza rezultatelor lor, a vârstei și a istoricului familial, medicul urolog va aprecia care este probabilitatea de a avea cancer de prostată.

În situația în care riscul este mare, medicul va indica efectuarea unei puncții – biopsie de prostată (preferabil cu fuziune RMN – ecografie), singurul examen care poate stabili cu certitudine diagnosticul pozitiv de cancer de prostată.

„Clasificarea cancerului de prostată se face în funcție de stadiul acestuia (localizarea și dimensiunile tumorii, respectiv dacă boala s-a răspândit la alte organe – în cadrul unui sistem TNM) și de gradul de agresivitate (cât de repede se dezvoltă, stabilit de examenul histopatologic al fragmentelor recoltate prin biopsie, în cadrul unui scor Gleason). În funcție de aceste două repere se stabilește riscul de progresie a bolii și opțiunea de tratament”, detaliază Dr. Iatagan Cristian, Medic Primar Urolog în cadrul Life Memorial Hospital.

Care este prognosticul bolii

Majoritatea cancerelor de prostată evoluează lent și, în fazele incipiente, sunt asimptomatice. Apariția semnelor înseamnă, de obicei, o boală în stadiu avansat. Cancerul de prostată este vindecabil dacă este diagnosticat precoce și tratabil cu rezultate bune în majoritatea celorlalte cazuri. Din aceste motive, controalele periodice la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani sunt esenţiale.

Tratamentul cancerului de prostată

Tratamentul cancerului de prostată este individualizat pentru fiecare pacient, în funcție de mai mulți factori:

  • Vârsta pacientului la momentul diagnosticului, bolile asociate, speranța de viață;
  • Extinderea tumorii de la nivelul prostatei, agresivitatea cancerului, nivelul PSA;
  • Opțiunea informată a pacientului pentru un tip de tratament, în funcție de rezultatele, avantajele și dezavantajele fiecărei metode;
  • Posibilitățile tehnice: accesul la tehnologia medicală modernă, experiența echipei medicale, disponibilitatea alternativelor de tratament.

Există trei atitudini terapeutice:

  • Curativă, utilizată pentru vindecarea bolii;
  • Monitorizarea evoluției bolii în timp – amânând practic momentul inițierii unui tratament la pacienții care nu doresc sau nu sunt apți;
  • Paliativă, pentru a reduce simptomele provocate de progresia bolii – în stadiile avansate.

 Avantajele chirurgiei robotice în tratarea cancerului de prostată

Când este indicat tratamentul chirurgical cu robotul da Vinci?

„Tratamentul curativ chirurgical al cancerului de prostată este reprezentat de operația numită prostatectomie radicală, care implică îndepărtarea în totalitate a prostatei, a veziculelor seminale și, în anumite cazuri, a ganglionilor limfatici regionali. Prostatectomia radicală poate fi efectuată clasic (deschis) sau minim invaziv, laparoscopic și prin chirurgie robotică.”, explică dr. Cristian Iatagan.

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostată comparativ cu oricare altă metodă chirurgicală – chirurgia deschisă sau laparoscopică, iar prostatectomia robotică este considerată în prezent „standardul de aur”.

Rezultatele oncologice, prin excizia în totalitate a țesuturilor canceroase, sunt cel puțin la fel de bune, dar cu rezultate funcționale (continență urinară, păstrarea erecției) net superioare celor din operațiile clasice sau laparoscopice.

Cum ne pregătim pentru intervenția chirurgicală asistată robotic?

Pregătirea pentru o intervenție chirurgicală asistată robotic nu diferă cu nimic față de cea necesară pentru orice intervenție chirurgicală (clasică – deschisă sau laparoscopică) care se efectuează sub anestezie generală. Anterior intervenției, se recoltează analizele de sânge standard, iar pacientul este evaluat din punct de vedere cardiologic şi anesteziologic. Pacientul se internează în seara de dinaintea operației – când poate lua o cină ușoară și poate consuma lichide până la miezul nopții – sau chiar în dimineața intervenției.

În ce constă procedura

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de prostată (prostatectomie) reprezintă scoaterea, în întregime, a prostatei și a veziculelor seminale. Uneori, în funcție de gradul în care este diagnosticat pacientul, este necesară și scoaterea ganglionilor limfatici regionali.

Dificultatea acestei intervenții constă nu numai în nevoia de a îndepărta întregul țesut afectat canceros, ci și din nevoia de a prezerva țesutul sănătos. După îndepărtarea prostatei tumorale, trebuie efectuată o operație de reconstrucție, delicată, care leagă uretra de vezica urinară, pentru refacerea tractului urinar normal.